Sihirli Elma
Apple , 1 Nisan 1976 da Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından kuruldu. İlk ürün Apple I 1976 da küçük bir sermayeyle sonrasında Apple II ve IBM’e rakip olan Apple III üretildi. 12Aralık 1980 de halka arz edildi ve rekor sermayeye ulaştı.
Wozniak yaptığı ilk kişisel bilgisayarı satmayı aklının ucundan dahi geçirmemişti, Steve Jobs ise elindeki bir adet ile 500 adet ilk siparişi ve hatta ödemenin bir kısmını almıştı.İki dahinin birbirinden farklı bakış açıları vardı. Bugün Steve Jobs bir Vizyoner olarak yorumlanıyor, dünyamıza bambaşka bir bakış açısı getirdi, davranış biçimimiz hayatımız adeta onun vizyonuyla şekillendi. Apple ile yaptıkları başlangıç, şirketin hızlı büyümesi ve Steve Jobs’ın yönetimde kontrolunü yitirmesiyle 1985’de istifası ile sonuçlandı ama bu tam bir veda değildi Steve Jobs Next ve Pixar Studyolarını kurdu. Apple, iniş çıkışlarla dolu Steve Jobs’sız bir 11 yıl geçirdikten sonra 1996’da Jobs ‘ın geri dönmesiyle fark yaratan teknolojilerle marka tekrar yükselişe geçti.Apple ve Jobs iyi bir ikiliydi.

Steve Jobs markanında adeta yüzüydü , renkli karakteri ve etkili ürün tanıtımları onunla markayı özdeştirmemizi sağladı. Ürünlerin tamamının yaratıcısı, teknolojilerin mucidi o değildi belki ama ürüne yön veren ve ihtiyacı tanımlayan oydu. Mühendislik ile tasarımı birleştiren ürünleri, hiç farkında olmadığımız ihtiyaçlar yaratarak hayatımıza soktu. İyi tasarımlar ile rakiplerine fark yarattı. İşin pazarlama kısmına önem verdi . Ürünün ilk tanıtımlarında fark yaratmak istedi.
Bunlardan biri efsaneleşen, Apple’ın kişisel bilgisiyar Macintosh’u tanıtımı için yaptığı 1983 Süper Bowl’da oynatılan ve reklam filmidir. IBM in sadece iş hayatına yönelik bilgisayarlar üretiyor olmasına karşın Mac görselliği yüksek herkes için yeni bir ürün olarak sunulmuştur. Reklam filminde George Orwell’in 1984 romanına atıfta bulunarak «1984 neden 1984 gibi olmayacak ?» sloganı kullanılmıştır. Reklam, TV Guide ve Advertising Age tarafından tüm zamanların en iyi reklamı seçilir. Gerçeken etkileyici bu reklam filmi Riddley Scott tarafından çekilmiştir.
Kırmızı Elma
Artık pek çok firma marka kimliğinin bir parçası olarak toplumsal olaylara duyarlı işler yaparak kitlesine mesaj veriyor. Apple ın da bu anlamda ürüne dönüşen bir sosyal sorumluk projesi var.
«Hayat Kurtar» sloganıyla Afrika’daki Aids’li insanlar ve çocuklar için yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi marka gücü ile toplumsal bir soruna dikkat çeker ve ürünlerini kırmızı renk ile farklılışatırarak müşterisine sunar ve satış gelirinin bir kısmını yardım için bağışlar . RED adıyla sunulan bazı uygulamalarda da benzer bir bağış sistemi var.
Steve Jobs ‘ın vizyonu , minimalist bakış açısı ürüne, ara yüze ve tüm detaylara yansımaktadır. Jobs sonrası Apple aynı çizgiyi koruyabiliyor ama aynı vizyonerliği yansıtabilecek mi ? Hayatımızı değiştirecek teknolojiler sunabilecek mi bekleyip göreceğiz .
Bugün tam anlamıyla insan bedenine entegre teknolojiler ile yaşamasak da telefonsuz ,Wifisız, bilgisayarsız olamıyoruz. Futuristlerin öngörülerine göre insan sadece insan olamayacak gelecekte, bir takım teknolojiler ile birleşecek bedenimiz . Bugünün en güçlü markalarından Apple bu gelecekte nasıl bir yer edinecek merak ediyorum.
İyi ki doğdun Apple…
*Kaynak : Walter Isaacson , Steve Jobs, 2011